11 Ekim 2011 Salı

"Açık Aile" /"Venti Cingue Monologhi Per Una Donna Coppia Aperta, quasi splancata"

Daha önce şu yazımda   Eskişehir Büyük Şehir  Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nu çok başarılı bulduğumu söylemiştim.

Sayelerinde  güzel bir oyun izleme  fırsatı buldum yine..

"Açık Aile"kadın - erkek ilişkileri üzerine yazılmış bir komedi...

Evlilik ve zaman  içerisindeki değişimi,kadın erkek eşitliği gibi sonu gelmez tartışmalar anlatılıyor bu  iki kişilik oyunda..

I had chance  to watch "Venti Cingue Monologhi Per Una Donna Coppia Aperta, quasi splancata" ( this is the original name of the  play ,I dont know in English maybe  we can say"Free Family") at  Eskişehir Metropolitan Municipality City Theatre.
The play was a comedy which was about men and women relationships




Oyunun yazarları Dario FO ve Franca Rame.Milano'da  doğan Franca Rame henüz sekiz günlükken  geleneksel halk tiyatrosun yapan annesinin kollarında sahneye çıkmış..

Dario Fo ise mimarlık okulunu yarıda bırakıp,arkadaşlarıyla komediler yazmaya başlar..İkili 1954 yılında evlenirler...


The writers of play are  Dario FO  and Franca Rame.Franca Rame who was born in  Milan had  appeared  on the scene with her  mother when she was  eight-day.Dario Fo dropped out of architecture .

They  were married in 1954.




Fo ,oyunlarında temalar güncel sorunlara dayandığı için ;tiyatro karikatürcüsü,toplumsal ajitatör,radikal palyaço olarak da nitelendirilir.Oğulları ile birlikte alternatif sanat  ve tarım eğitiminin yapıldığı bir yer olan "Özgür Universitesi"ni kurmuşlardır.Oyunları  elli ülkede otuz ayrı dilde oynanmıştır..


Dario Fo 1997 yılında "Nobel Edebiyat Ödülü"nü kazanmış olup,teşekkür metninde Sivas'ta ölen 37 aydına özel bir yer vermiştir..

Since Fo's plays was based on current problems ,he regardad as theatrical caricaturist,social agitator,radical clown.He established the "Free university" which had an alternative art and  agriculture education.
He won Nobel Prize in 1977

Oyunu Şehir Tiyatrolundan  Özlem Boyacı ve Korel Cezayirli sahneliyor..




Eskişehir'de yaşıyorsanız mutlaka gitmenizi öneririm..Diğer Şehir Tiyatrolarında da sahnelendiğini duydum..Üstelik bazı illerde internetten bilet almak gibi bir kolaylık var,Eskişehir'de bilet alma kısmı biraz sıkıntılı...

Oyunu izledikten sonra Dario Fo'nun kitaplarını okumaya karar vermiş bulunuyorum :)


Kaynak :http://tiyatro.eskisehir.bel.tr/

.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder